Over ons

De ontstaansgeschiedenis van de Lendeleedse studaxen gaat terug tot het seizoen 2002-2003. Enkele oudere spelers raken over hun hoogtepunt heen en zijn definitief afgeserveerd om (nog langer) aanspraak te maken op een plaats in een fanionelftal. Ze voelen ook de hete adem van de aanstormende jeugd in hun nek maar de liefde voor het spelletje is nog te groot om definitief de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.

Onder impuls van voortrekkers Rik en Jo Viaene en tegen het advies van moederclub KFC Lendelede in timmeren de ‘beloften B’ sinds 2002 aan hun eigen weg. Een speling van het lot zorgt er meteen voor dat ‘de Beetjes’ in dezelfde reeks als de jonge Lendeleedse A-reserven worden ingedeeld. De eerste wedstrijd tussen A en B blijft voor eeuwig een mijlpaal in de lokale voetbalgeschiedenis. Affiches worden opgehangen, een aankondiging in het Gazetje van Lendelede drijft de spanning op, het muziekkorps verwelkomt haar helden, die met een bus het Jean D’Haenepark worden ingereden. Een 3-2 nederlaag kan de pret niet bederven. In de return (2-2) en het daaropvolgende seizoen (2-1) winst tonen de Beetjes aan nog lang niet afgeschreven te zijn.

Sinds 2008 komen de Beetjes in de studaxreeks uit. Het team groeide met een mix van ervaring en talent uit tot een stevige middenmotor. De gezonde ambitie blijft om elk jaar een plaatsje in de top 5 te bemachtigen maar bovenal als vrienden op en naast het veld een goede sfeer te bewaren. Dat lukt wonderwel, getuige de talrijke initiatieven zoals de jaarlijkse verrassingsreis, quiz, nieuwjaarsrecepties, babyborrels, verjaardagsfeestjes,… Memorabel was ook de 6-1 overwinning nadat ‘the cap’ een etentje in het Hof van Cleve had beloofd bij een overwinning in de slotmatch met minstens 5 goals verschil.

Gaandeweg onderkende ook het bestuur van KFC Lendelede de waarde van de Beetjes. Gino Lauwers engageerde zich als T3 en de schrijnwerkerij van de gebroeders Holvoet uit Izegem zorgde voor een nagelnieuwe uitrusting. In het seizoen 2012-2013 nam Chris Vangheluwe de handschoen op als trainer. Onder zijn impuls eindigden de groen-witten op een mooie vijfde stek.

Het seizoen 2013-2014 betekent in vele opzichten het jaar van de verandering. Rik Viaene en Lieven Samyn nemen het heft in handen als respectievelijk duivel-doet-al en secretaris en technisch directeur. Het nieuwe clubbestuur ondersteunt ten volle. Een jaar later treedt één van de oprichters van de studaxploeg Jo Viaene zelfs aan als algemeen voorzitter van KFC Lendelede.

Het seizoen 2015-2016 betekent opnieuw verandering. De laatste ‘oprichter’ Rik Viaene stopt aan het roer van het schip en als actieve speler. Lieven Samyn draagt voortaan alle last en rekent daarbij op de steun van de jonge gasten.